Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Úno 12

Čištění akvária s raky v přírodovědném kroužku

Ke krmení zvířátek v lese a na krmítku v zimní zahradě se členové přírodovědného kroužku zodpovědně a s velkou chutí zhostili další péče, a to o maličké ráčky v akváriu ve třídě školy.

Rak Procambarus fallax,

v prodejnách často vedený jako rak mramorový nebo mřížkovaný, je u nás hojně chován v akváriích. Je nevhodnějším druhem pro začátečníky. Mají šedou barvu s nepravidelným mramorováním, klepeta v dospělosti mají nádech do modra. Vodu do akvária je nutno dodat bez chlóru, je pro raky jedovatý. Je dobré vodu nechat ustát, minimálně 24 hodin. Pokud má dostatek úkrytů, lze chovat více raků v jedné nádrži. Rak je všežravec. Obecně platí, že mladý rak, to znamená do stáří zhruba šesti měsíců, dává přednost živočišné stravě bohaté na bílkoviny. Stráví tablety pro ryby žijící u dna (např. Tetra Wafer Mix). Nitěnky, patentky, spařené kopřivy, cvrčky, moučné červy, syrové rybí maso, salát, akvarijní plži, malé rybky, žížaly – vše mražené i nemražené. Pojídá i zeleninu, ovoce a akvarijní rostliny. Rostliny rak stříhá a žere. Pro rozmnožení nepotřebuje partnera. Diploidní samičky kladou diploidní vajíčka, ze kterých vznikají geneticky identičtí jedinci. Vajíčka udržuje pod zadečkem na nožičkách. Ráčata se líhnou po 20-30 dnech.