Vnitřní řád školní jídelny

Vnitřní řád školní jídelny ZŠ a MŠ Nezdenice

Vyplývá z:

• vyhlášky Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy 107/2005 sb. o školním stravování

• vyhlášky Ministerstva zdravotnictví 137/2004 sb. o hygienických požadavcích

 

  1. Příprava  stravy se řídí normami stanovenými pro školní stravování.
  2. Velikost porce zohledňuje předškolní věk dítěte, dítě s OŠD má vetší porci, od níž se odvíjí  výše úhrady.
  3. Pro zaměstnance vzniká nárok na obědy po odpracovaní 3 hodin.
  4. Pestrost a vyváženost stravy „ plnění tvz. Spotřebního koše vybraných surovin“( mléko, ryby, mléčné výrobky, maso, tuky, ovoce, zelenina, cukr, brambory, luštěniny) a dodržování hygienických předpisů jsou předmětem ČŠI a Hygienické stanice.

Organizace provozu

  1. Žák i zaměstnanec mají právo odebrat jídlo ze ŠJ, pouze je-li přítomen ve škole. Obědy se odhlašují den dopředu nebo do 7:30 hodin toho dne. První den nemoci si může zákonný zástupce odebrat jídlo v jídlonosiči. Další neodhlášené obědy propadají.
  2. Strávník je ke stravování přihlášen vyplněním předepsaného tiskopisu – přihláška ke stravování.
  3. Poplatky za stravné se platí 15.den pracovního týdne následujícího měsíce. Platí se inkasem za předchozí měsíc.
  4. Obědy pro MŠ se posílají výtahem do  kuchyňky MŠ v 11:30 hod., kde osoba k tomu určena vydává na talíře. Děti si sami jídlo a pití nenabírají a nevyzvedávají, ani si neberou samy příbory.
  5. Přesnídávky se expedují taktéž výtahem v 8:30 hod. a svačinky v 13:30 hod.
  6. Použité nádobí se odkládá na stanovené místo.
  7. Pitný režim je dětem poskytován po celý den.
  8. Výdej obědů pro žáky je od 11:30 hod. do 13:30 hod.
  9. Pedagogičtí pracovníci dohlíží po dobu výdeje oběda na žáky v jídelně. Na chodbě u jídelny jsou umyvadla, kde si žáci myjí mýdlem ruce před jídlem a následně použijí dezinfekci rukou. Utírají se do papírových jednorázových ručníků. Do jídelny přicházejí žáci v přezůvkách.  Pro jídlo si chodí k výdejnímu okénku po třech,  kde jim jídlo vydá paní kuchařka. Žáci si sami jídlo a pití nenabírají nevyzvedávají u výdejních okének a neberou si sami ani příbory. Použité nádobí odkládají žáci na stanovené místo. Jídlo není povoleno z jídelny vynášet. Za čistotu stolů a úklid jídelny je zodpovědná paní kuchařka.
  10. Pravidla úklidu a desinfekce jsou součástí vnitřního provozního řádu a sanitačního řádu. Od 1. 9. 2020 se vzhledem k zabránění šíření infekčního onemocnění COVID – 19 se zvýší hygienická opatření, po každém strávníkovi se stolovací prostory dezinfikují. Mytí nádobí se uskuteční při teplotách min. 60°C, při ručním mytí bude oplach vodou o teplotě 85°.  Případně dotazy a připomínky ke školnímu stravování se nahlašují u vedoucí školní jídelny.
  11. Jídelní lístek je vyvěšen na nástěnkách v MŠ a školní jídelně, pro rodiče u vchodu do školy nebo webových stránkách ZŠ a MŠ.
  12. Obědy se cizím strávníkům do jídlonosičů nevydávají.
  13. Pracovní doby školní jídelny je od 6:00 do 14:30 hod., tel.:572 630 528
  14. Tento vnitřní řád je k dispozici na nástěnkách školní jídelny, mateřské školy a základní školy, nebo webových stránkách www.zsnezdenice

Lenka Pavlisová

Vedoucí školní jídelny