Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Říj 19

Po stopách Plýtváka šatního

 Badatelé se s prvním letošním úkolem Recyklohraní zabývali tím, že naše oblečení, boty a bytový textil představují zátěž pro životní prostředí. Jejich výroba je spojena s velkou spotřebou energie, vody a také s jejím znečištěním plynoucím z používání chemických postřiků při pěstování plodin. K tomu připočítejme uhlíkovou stopu dopravy těchto výrobků – často z druhého konce planety.  Například jedny džíny urazí na své životní pouti v průměru až 40 000 km, což přibližně odpovídá délce zemského rovníku. Při praní oblečení ze syntetických materiálů se do vody uvolňují mikroplasty. Negativní jsou i dopady jejich likvidace, když už je nepotřebujeme. Neměli bychom však zapomínat ani na etické aspekty oděvní výroby v chudých rozvojových zemích.

Ale dost špatných zpráv. Máme i dobrou zprávu! Každý z nás může svým životním stylem a správným nastavením hodnot přispět k tomu, že NEBUDEME OBLEČENÍM PLÝTVAT. Budeme oblečení kupovat s rozmyslem (opravdu ho potřebuji?, odkud pochází?, z čeho je vyrobeno?, je výrobek šetrný k životnímu prostředí?…). O oblečení se budeme starat, budu kámoš se svými věcmi až do roztrhání a pokud už je nebudeme potřebovat, odložíme je do textilního kontejneru, kde pro ně najdou uplatnění jiní. Oblečení je možné i vyměňovat na SWAPU, v rodině, mezi kamarády. Tím, že něco upcyklujeme (upravíme si oblečení, překonáme díry a šeď třeba malováním, zašíváním či naopak stříháním) jedem v proudu prodlužování životnosti výrobků, šetření zdrojů. Přírodu máme jen jednu, musíme ji chránit, dává nám toho tolik! Takže díky!

https://www.youtube.com/watch?v=Pb7KPPMkCIc