Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Bře 19

Projekt ZŠ KNIHA

https://www.youtube.com/watch?v=wZwr5fGy_gY

V pátek 18. 3. na naší škole proběhl projekt KNIHA cíleně naplánovaný na březen, měsíc knihy. V prvním ročníku jsme se těšili na představování své oblíbené knihy. Tu jsme pak zvěčnili na KNIŽNÍ STROM, který vznikl na chodbě školy. Pak jsme si prohlíželi klasické pohádkové knížky, které máme ve škole k dispozici v knihovně. Hledali jsme dvojice pohádkových bytostí – už víme, ke komu patří Rumcajs, Křemílek, Pejsek, Ferda Mravenec, Mach i Kocour Mikeš. S těmito bytostmi jsme si dále procvičovali logické myšlení, zrakové a prostorové vnímání i spolupráci při skládání puzzle, sudoku.

S druháčky jsme se pustili do zkoumání dětské poezie, jelikož při běžné výuce převažují texty prozaické. Prostřednictvím výroby vlastního leporela jsme se seznámili s knihami básniček, které jsou součástí naší školní knihovny. Vyprávěli jsme si o obálkách knih, o nakladatelstvích a také o nejznámějších básnících. Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak úzce souvisí ilustrace k básni se samotným textem či názvem? I to bylo předmětem naší diskuze. Při práci s poezií a výrobě knihy naši žáci začali prezentovat vlastní nápady, co s dalšími volnými stránkami. Básničky nás natolik zaujaly, že jsme se rozhodli v tomto tématu pokračovat i následující školní týden.

Žáci 4. ročníku nejprve dle ukázek z knih hádali název pohádky, poté si prezentovali svou knihu, kterou čtou doma a na závěr si vyráběli Leporelo.

Ve 3. a 5. ročníku jsme nejdříve diskutovali – Co je kniha? Co nám přináší? Proč čteme knihy? Seznámili jsme se s různými knihami z naší knihovny, žáci se učili vyhledávat podle obsahu, hledat autory, ilustrátory, nakladatelství. Poté jsme si zahráli knižní domino, které děti velmi bavilo. Společný příběh Myslet doopravdy, který nás vedl k zamyšlení na sebou samým a všechny nás upoutal. Žáci prezentovali svou oblíbenou knihu a nabídli svým spolužákům spoustu zajímavých příběhů k přečtení.