Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Led 26

Bádáme po stopách zvířat na sněhu

Příroda je jako otevřená kniha. Jen v ní člověk musí umět číst. A čtení stop zvěře a ptáků na čerstvé sněhové pokrývce, to je pro badatele celoživotní výzvou!

Naši mladí badatelé se se stopami zvěře seznamovali hrou, kdy napodobovali chování toho zvířete, jehož stopu si tajně vybrali. Poté ve skupinách stříhali a lepili koláže – bludiště stop pro ostatní děti ve škole. Za úkol dostali všímat si ve svém okolí výraznějších stop. To se hodilo na další schůzce, kdy nás Viktor dovedl na pole, kde se to stopami jen hemžilo. Zvolili jsme dvě stopy, které jsme vyčistili štětcem. Dále jsme je orámovali lepenkou. Do plastové nádoby jsme nalili vodu, pak jsme pomalu přisypávali sádru. Pověření pomocníci přitom míchali. Připravenou sádru jsme nalili na stopy a nechali tuhnout do druhého dne.

Další den byla sněhová vánice, takže se podařilo vyjmout jenom menší odlitek i s trochou půdy. Tu bylo potřeba další schůzku očistit. Na výsledek našeho snažení se můžete podívat níže (viz foto).

Následujícím tématem zkoumání jsou pokusy se solí, jež nám svou bělostí připomíná sníh za okny. Kuchyňská sůl je nezbytnou součástí potravy, přináší jí slanou chuť. Badatelé si kladou tyto otázky:

Dokážeme sůl rozpuštěnou ve vodě získat z vody zpět? A to v podobě krásných krystalů? Krystalů, které dokonce projeví známky života? Pokusy jsou tentokrát dlouhodobé a vyžadují proto trpělivost. O to víc se můžeme těšit na naše pozorování a jejich výsledky.

Už v těchto dnech se ale můžeme těšit pohledem do akvária, kde se to hemží malými čipernými ráčky. Také s chovem rybiček byli badatelé tak úspěšní, že mladé rybky nabídli dalším chovatelům.