Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Pro 09

VÁNOČNÍ DOBRODRUŽSTVÍ 3. – 5. ročníku V HOSTĚTÍNĚ

Ani jsme se nenadáli a už se nám zase blíží Vánoce. Protože jsme si chtěli předvánoční chvíle společně zpříjemnit, vypravili jsme se za dobrodružstvím do nedalekého Hostětína. V ekologickém Centru Veronica si pro nás paní lektorka připravila krásný výukový program. Zopakovali jsme si nejstarší vánoční tradice, povídali jsme si o „Barborkách“, bílých „Luckách“, co chodily od domu k domu a kontrolovaly hospodyňkám pořádek v domě a nezapomněli jsme ani na Mikuláše. V další fázi vyprávění jsme se dostali i do cizích krajin. Dozvěděli jsme se například, že vanilkový lusk se k nám dováží až z Madagaskaru a skořice ze Srí Lanky.

Poté jsme se přesunuli do zahrady, kde jsme si nanečisto vyzkoušeli, jak funguje práce právě na plantážích, kde se naše oblíbené vánoční koření pěstuje. Ne všude jsou „fér“ podmínky na práci a tak jsme se dozvěděli, co znamená označení  fairtrade, které můžeme na některých potravinách a výrobcích vidět. Nakonec jsme si upekli vánočku a připili si na zdraví voňavým punčem.