Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Kvě 22

Neživá příroda – pokusy s vodou a vzduchem

Dnešní bádání přírodovědného  kroužku bylo na téma neživá příroda. Připravili jsme solný roztok a zítra se podíváme, zda budeme mít krápníky – krystalky soli na niti. Pokoušeli jsme se také hodit co nejvíc mincí do hrnku s vodou, aniž by se voda vylila. Hladinu jsme posypali solí. Sůl se rozpustila, ale voda se stále nevylila (díky povrchovému napětí). Hladina vody se chovala jako gumová membrána, která svou pružností bránila vodě, aby vytekla ze sklenice.

Dále jsme tvořili papírové růže, které samy rozkvetly. Položili jsme je na vodní hladinu s okvětními lístky ohnutými dovnitř. Papír položený na vodu se namočil ze spodní strany, vlákna se napnula, vznikl tah – okvětní lístky se opravdu rozevřely! Posledním pokusem jsme dokázali, že vzduch opravdu existuje. Nafoukli jsme papírový sáček a jeho okraj jsme uvolnili u plamene svíčky. Po stlačení obsahu sáčku plamen svíčky zhasl.