Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Kvě 15

Experimenty přírodovědného kroužku s potravinami

Na dubnových schůzkách přírodovědný kroužek tvořil do školní soutěže komiks na téma našeho úklidu Nezdenic v rámci akce Ukliďme Česko. Zároveň jsme do Recyklohraní bojovali o další body úkolem na téma Člověče, nezlob se a recykluj! Vytvořili jsme dvě stolní hry a pexeso na téma třídění odpadu. S chutí jsme si pak zahráli.

Dnes byla schůzka plná pokusů s potravinami. Nejdříve jsme vyvolávali hrachového ducha nabobtnáním vysušeného hrachu ve vodě a jeho padáním na plech. Poté jsme pokusem „Kyselé vejce“  zjišťovali, jak nás zubní pasta chrání před působením kyselých látek v potravinách (použili jsme ocet a syrové vejce). Pokoušeli jsme se o malý stolní ohňostroj s citronovou kůrou – je to jen pro odvážné jedince! Přísně tajné obrázky nanesené vatovou tyčinkou na bílý papír malované citronovou šťávu po zaschnutí začaly znovu vystupovat, pokud jsme je vyžehlili. Citronová šťáva obsahuje uhlíkové sloučeniny, které při zahřívání zhnědnou.Při posledním pokusu jsme zahřáli skleněnou lahev horkou vodou, tu jsme za chvilku vylili a ucpali jsme hrdlo lahve půlkou banánu. Po chvíli měl banán tendenci vmáčknout se do hrdla lahve. V lahvi byl nižší tlak vzduchu, než v jejím okolí, což vtahuje banán dovnitř. Věda je totiž zábava!