Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Led 24

Zimní objevování přírodovědného kroužku

Při sněhové nadílce se ze členů kroužku stali stopaři, kteří s radostí šmejdili na bílé školní zahradě… Pátrali i po tom, kolik vody je ze sněhu a jaké kvality.

Za mrazivého dne se v nich ale probudili malí velcí vědci, kteří objevovali tajemství barev. Z původní žluté a modré potravinové barvy smíchali do škrobového roztoku krásně zelenou, z malinově červené a citronově žluté vyskočila červená až oranžová. Těmito barvami se pokusili oklamat oči, když je nanesli na papírový kruh s tužkou uprostřed. Po roztočení kruhu jako káči se mají objevit různobarevné kruhy. Naše káča je spíš nemotorná, ale jev lze pozorovat u obrazovky televize. Když si obrazovku prohlédnete pod lupou, vidíte skvrny červené, zelené a modré barvy. Při pohledu zdálky se jednotlivé skvrny slévají dohromady, světlo barev splývá a vytváří všechny barvy obrazu.

Další parta vědců nalila do plnotučného mléka tři barvy, které zůstaly oddělené. Když však doprostřed kápli trochu Jaru, vzniklo moře barev. Prostředek na mytí nádobí napomáhá tomu, aby se mléko a tuk měly rády. Tuk nemá rád mléko a nerozpouští se v něm, ale v Jaru jsou částice, které dokážou přimět tuk, aby se snáze rozpustil. Barvivo tedy obarvilo mléko. Vyzkoušejte to doma i s odtučněným mlékem, tvary se změní…

Vážně jde ze syrového vajíčka vyrobit gumový míček? Poslední skupinka zalila vejce octem a uzavřela ho ve skleničce s víčkem. Ocet hned začal produkovat oxid uhličitý (a že těch bublin bylo, vajíčko i tancovalo!) a začal se viditelně uvolňovat vápník ze skořápky. Za dva dny se vajíčko nafoukne, protože voda obsažená v octu se dostane dovnitř. A vajíčko bude po umytí (opatrně, nemá už skořápku!) opravdu gumové, protože projde stejným  procesem, jako když se smaží v oleji. Nechte ho spadnout z malé výšky, přesvědčte se sami!

image001 (1)