Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Lis 28

Další přírodní experimenty kroužku

Přírodovědný kroužek minule hledal v terénu poražené stromy, na kterých by byly zřetelné světlé a tmavé vrstvy – letokruhy. Strom stále roste a jeho kmen se ročně rozrůstá o jednu novou vrstvu dřeva. Na jaře roste o něco rychleji (světlejší kroužky) a v létě a na podzim zase pomaleji (tmavší kroužky). Když jsme kroužky spočítali, zjistili jsme stáří stromu. Pak jsme pátrali po různých ptačích perech. Nastříkali jsme na ně z rozprašovače vodu a pozorovali jsme pod lupou kapky vody. Na ptačím peří se nachází vrstva mazu, která opeřence chrání při větru nebo před promočením při pohybu ve vodě. Na vrstvě mazu se tak drží zřetelné krůpěje vody.

Další aktivitou jsme se učili pojmenovávat suché druhy rostlin a pokusili jsme se je vypichovat do aranžovací hmoty Oasis v různých „nádobách“ včetně přírodních. Práce děti velmi těšila… Odnesly si nejenom něžné výrobky, ale také semínka rostlin. Tak přírodovědci, nezapomeňte na jaře černuchu a mák zasadit, ať je naše planeta krásnější!