Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Kvě 03

Zoologický depozitář v zámku Budišov a návštěva Třebíče, města s historií

Ve čtvrtek jsme dlouho jeli na zámek Budišov. Ve vnitřku zámku byly hlavy savců (paroží) i celá vycpaná těla. Pak tam byli mořští živočichové, třeba obří mečoun a rejnok, humr, štika, úhoř. Ještě jsme viděli ptáky – čápy africké a naše čápy bílé i černé, orly, poštolky, sokoly i vousatého ptáka.

Maxim M., žák 3. ročníku ZŠ

A co napsali čtvrťáci?

Průvodce v ZÁMKU BUDIŠOV

Dobrý den,

jmenuji se Daniel Z. a budu Vás provázet zámkem. Nacházíte se v našem zoologickém depozitáři. V této místnosti jsou ptáci z různých zemí, ale i čeští. Vpravo můžete vidět straku obecnou, která má ocas delší než tělo. Ocas může měřit až 30 cm. Mlynařík dlouhoocasý, kterého tady bohužel nemáme, má také ocas delší než tělo. Nalevo můžeme vidět sojku obecnou, která je známá jako lesní policie. Ne proto, že má modré zrcátka, tedy modré pera, která má u ocasu. Ale proto, že ostatní varuje před nepřáteli hlasitým „skřé, skřé“. Když popojdeme dozadu, tak uvidíme našeho a zároveň také evropského nejmenšího ptáka králíčka obecného. Váží pouze 4 g, na rozdíl od králíčka ohnivého nemá přes oči černou pásku. Přesuneme se do místnosti, kde uvidíme čápy, které můžeme vidět živé i před zámkem.

Tímto naše prohlídka končí, děkuji Vám za pozornost.

Průvodce historickým městem TŘEBÍČ

Dobrý den,

jmenuji se Zdeněk B. a budu Vás provázet po historickém městě Třebíč. Vlevo vidíte řeku Jihlavu. Po pravé straně můžete vidět malebné domky a uličky z 18. století. Nyní před sebou vidíte baziliku sv. Prokopa. Teď se procházíme po Karlově náměstí. Vpravo od nás vidíte Malovaný dům se sgrafitovou výzdobou. Dále vidíte židovský hřbitov. Když se dobře zadíváte, tak si všimnete, že náhrobky jsou vytesané z kamene a že nápisy jsou psané v hebrejštině.

Doufám, že se Vám prohlídka líbila. Na shledanou.

Třebíč