Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Kvě 09

Po stopách Plýtváka potravinového

V novém úkolu Recyklohraní se zabýváme odpovědnou spotřebou potravin. Víte, že až třetina veškerého jídla na světě se vyhodí, a že v ČR to je až 33 kg za rok na osobu? Na světě se vyhodí přibližně jedna třetina produkce, což je zhruba 1,3 miliardy tun. Toto množství by dokázalo nasytit až 3 miliardy lidí. Budeme se snažit uvědomit si, jak závažným problémem je plýtvání potravinami, a pokusíme se každý z nás více přemýšlet nad svou spotřebou a udělat aspoň drobné krůčky k tomu, abychom změnili své chování a nesprávné návyky. Pojmenovali jsme si, jaké jsou správné vzory chování pro nakupování, stravování a minimalizaci tvorby odpadů z potravin.

Začali jsme příběhem jahody: jak rostla, jak se o ni někdo staral, byla převezena do obchodu, kde čekala na svého člověka, který si užije její lahodnou chuť. Místo toho skončila v zapadlém koutě ledničky, zapomnělo se na ni a ji pak napadla plíseň. Místo toho, aby se stala sladkou pochoutkou, skončila v odpadkovém koši. Navrhli jsme, jak se zkažení jahody dalo předcházet (např. lepším umístěním v ledničce, včasným zpracováním – např. koktejl, zmrazením nebo zakonzervováním) a vytvořili jsme příběhy spokojeného ovoce (jahody či jablíčka).

V trojúhelnících trimina jsme hledali vždy dvojice slov, které spolu souvisí – představují, co nám dávají zvířata nebo co kde roste (např. kráva – mléko, pole – obilí).