Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Dub 22

Ekoabeceda pro klima v prvouce 1. – 3. ročníku

Den Země 22. dubna je svátek, který má za cíl připomínat lidem, že nemáme jiný domov. A že bychom o něj tedy měli pečovat. S jakými problémy, které jsme si více či méně způsobili sami, se musíme vyrovnat, aby i naše děti měly kde žít? Člověk se odjakživa snažil přírodu pokořit. Během posledních dvou set let to ale dotáhl téměř k dokonalosti způsobem, se kterým už sebeuzdravné mechanismy naší planety nestíhají držet krok. Čím planetu ničíme nejvíc, proč to děláme a jaké cesty vedou k možné nápravě? Co konkrétně pro naši planetu uděláte vy, se můžete rozhodnout sami. My jsme se v prvouce během hry na vědce dohodli, že:

Je nám samozřejmostí třídit odpad a snažit se, abychom ho vyprodukovali co nejméně. S tím souvisí naše rozhodnutí neplýtvat potravinami. Svačinu do školy opakovaně nosíme v krabičce a celou ji sníme. Do obchodu chodím s nákupní taškou. Zhasli jsme světlo, které v daném okamžiku svítilo zbytečně. Malé oblečení vyhodíme do kontejneru na textil, aby z něj byl ještě užitek. Do školy mohu chodit i pěšky či jezdit na kole. Nabíječku nebudeme nechávat v zásuvce dlouhodobě. Na zahradě zaléváme zachycenou dešťovou vodou, staráme se o stromy a rostliny. Během čištění zubů či sprchování nenecháváme téct vodu po celou dobu.

Během této aktivity jsme také průběžně pozorovali tání kostek ledu ve dvou sklenicích s vodou. Jedna byla zabalená do igelitového sáčku. Co myslíte, jak dopadlo naše pozorování?