Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Bře 09

Závody naruby

 Často a rádi říkáme, že ještě lepší než odpad recyklovat, je ho vůbec nevytvářet. Platí to i o elektrospotřebičích a bateriích. V dalším úkolu Recyklohraní jsme získávali informace o šetrném využívání baterií a elektra. Přemýšleli jsme, jak bychom je využívali smysluplně, zbytečně s nimi neplýtvali, a až jednou přeci jen dosáhnou konce své životnosti, bude pro ně recyklace zaslouženou odměnou za jejich dlouhou službu. Základním principem je, že je potřeba změnit myšlení, odmítnout zbytečnou spotřebu, věci opakovaně používat, opravovat je, a pokud už opravdu doslouží, až pak je předat k recyklaci.

 Víte, co vše se dá vyrobit ze surovin získaných při recyklaci baterií? Například na výrobu kovových obrouček brýlí postačí 13 tužkových baterií. Na výrobu kovové konývky na zalévání pokojových květin spotřebujeme 120 tužkových baterií, na kovový budík je potřeba 148 tužkových baterií a na hrnec do kuchyně využijeme 297 baterií. Důležitým kovem, který získáváme recyklací baterií, je zinek. Setkat se s ním můžete v mastičkách na opruzeniny u miminek nebo v krémech pro problematickou pleť dospívajících. Další zajímavost – recyklací 500 tužkových baterií typu AA, které váží přibližně 10 kg, získáme takové množství zinku, jaké je potřeba k výrobě mosazi pro jeden saxofon. Připomínáme Vám možnost nošení použitých baterií do naší školy, odkud je od „Baterkožrouta“ odevzdáváme na recyklaci. ECOCHEESE je praktická krabička, díky níž je třídění vybitých baterií v domácnosti hračka. Kdokoliv si ji můžete zdarma objednat na www.ecocheese.cz a doma do ní ukládat baterie, než je odnesete do školy.

 Badatelé si po shlédnutí videí, vyřešení rozřazovačky na téma třídění odpadu, ekopexesa (přiřazovali kreslený odpad do barevných popelniček a našli žolíka) nastudovali ve skupinách téma, jak předcházet v domácnostech vzniku odpadů z potravin, obalů, elektroodpadu a textilního odpadu. Nové informace si pak vzájemně odprezentovali. Vše se nakonec hodilo během stolní hry Závody naruby se zvídavými otázkami.

Poděkování za splnění úkolu Závody naruby