Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Úno 02

Pokusy s potravinami

Již po týdnu nám příroda ukázala svoji sílu a vytvořila krystaly, hvězdičky i krápníky ze soli. Experimenty s jídlem jsme s badateli dále rozvinuli:

1. Klam pomerančového džusu – nadšený dobrovolník si pořádně vyčistil zuby i špičku jazyka. Poté vypil doušek džusu. Chutnal po pastě úplně jinak – hořce. Zubní pasta totiž znecitlivěla receptory na špičce jazyka.

2. Plavající vajíčko – do sklenice s vodou jsme ponořili syrové vejce, kleslo až na dno. Do druhé sklenice s vodou jsme nasypali sůl a ponořili vejce. Sůl zvýšila hustotu vody tak, že vajíčko nekleslo, ale plavalo na vodní hladině!

3. Zkouška hustoty – do lahve jsme lili vodu, olej, med. Po pár minutách se vše promísilo a usadilo v jiném pořadí – med s nejvyšší hustotou klesl ke dnu, nad ním se vytvořila vrstva vody a nahoře plavala vrstva oleje (má nižší hustotu). Pak jsme postupně odhadovali, do jaké hloubky se asi ponoří různé drobné předměty (kamínek, těstoviny, kuličky do polévky, papírek, rýže, kancelářská sponka aj.). Co kleslo až na dno či co se naopak vznáší až na hladině si můžete prohlédnout na chodbě školy. Nejvíc badatele zaujala gumička, která se vznáší na hranici vody a oleje…

4. Duha z bonbónů Skittles zalitých mlékem.

5. Zasadili jsme semínka řeřichy do vaty, budeme zalévat. Vitamínů je potřeba stejně jako dobré nálady!