Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Zář 20

Ukliďme Česko, ukliďme Nezdenice

V sobotu 18. září 2021 se konal hlavní podzimní termín dobrovolnických úklidových akcí u příležitosti celosvětové akce World Cleanup Day. Letos proběhl již čtvrtý ročník této největší dobrovolnické akce na světě. Od roku 2018, kdy proběhl první celosvětový úklid, se do úklidů zapojilo celkem 50 miliónů dobrovolníků ze 180 zemí světa, kterým se podařilo z přírody odstranit na 280 tisíc tun odpadů.

Během letošního roku v České republice proběhlo již na 1800 úklidů, do kterých se zapojilo přes 40 tisíc dobrovolníků. Na mnoha místech si akci tak oblíbili, že se stala záminkou pro pravidelná společná setkávání. A to je kromě skvělého pocitu z dobrého skutku další důležitý efekt prospěšné dobrovolnické práce. Bez osvícených a odpovědných lidí bude naše okolí pomalu mizet pod nánosy odpadků. Jít příkladem má smysl!

V Nezdenicích se do úklidu pustili všichni školáci v pondělí 20. září s podporou obecního úřadu, který zabezpečil odvoz plných pytlů i sladkost pro brigádníky. Pytle a rukavice nám předem poskytli pracovníci z organizačního týmu akce Ukliďme Česko. Po úvodní motivaci a stanovení pravidel bezpečnosti se tři týmy vydaly na předem promyšlené trasy v Nezdenicích a nejbližším okolí. S nejlepší zprávou se vrátili druháci, kteří téměř marně hledali odpadky u cyklotrasy směr Šumice. To je velmi povzbuzující zpráva! Bohužel sbírali spoustu nedopalků po kuřácích. 1. a 3. ročník nalézal pod silnicí kousky automobilů, což byla pro kluky skvělá zábava. Asi nejvíce práce s úklidem měli naši nejstarší školáci, kteří sbírali za kyselkou staré železo, koberec, vidle i svítilnu… Za skvěle odvedenou práci (vysbírali jsme téměř 100 kg nepořádku) si všichni pilní sběrači zasloužili diplom a sladké překvapení. Děkujeme a budeme se těšit na další ročník!

https://www.youtube.com/watch?v=Ax0Dwprstik

https://www.youtube.com/watch?v=lTCVJQ04uyY