Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Úno 21

Školní fašank

Masopust neboli fašank je pohyblivý svátek, který nemá stanovené přesné datum v kalendáři. Jeho začátek je vždy stejný – nastává po svátku Tří králů. Konec však připadá na Popeleční středu a ta je závislá na datu Velikonoc. Slovo masopust, stejně jako slovo karneval, znamená „opuštění masa“ nebo „dát pryč maso“. Během těchto dní se mělo opravdu hodovat a veselit a hodně jíst a pít, aby se člověk připravil na čtyřicet dnů půstu, které poté následovaly. Proto se pořádaly zabíjačky, pekly typické koblihy a celkově se hodovalo. Pro naši oblast je tradiční šablový tanec, kterého se letos na naší škole ujali kluci ze 4. a 5. ročníku s písní Pod šable. Na harmoniku je parádně doprovodila Ema ze 3. ročníku.  Následoval rej masek:

„Máme tu masopust, hej, hej, hej! Maškary všude řádí. Dneska je veliký masek rej, dneska se dovádí….“

Za tanec v MŠ a pro paní kuchařky maškary dostaly koblihy a pokračovaly v rejdění v hale (venkovní obchůzka nebyla kvůli špatnému počasí možná). Úvodem byla veselá přehlídka masek, následovaly hudebně pohybové aktivity s tvořením skupinek, posíláním míčku aj. Nechyběl ani volný taneček. Všichni si školní fašank náramně užili!

MVI_0088