Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Led 08

Ptačí hodinku si stanovte v nadcházejícím víkendu aneb nejenom pokusy

Na co se můžeme těšit, když se zapojíme do celostátního projektu Ptačí hodinka?

  • Staneme se součástí výzkumu sčítání ptáků na krmítkách.
  • Dostaneme zajímavé informace o ptácích navštěvujících krmítka a o jejich krmení.
  • Získáme certifikát s profilem svého krmítka.
  • Máte-li chuť, pozorujte a sčítejte opeřené obyvatele našich zahrad o víkendu 10. – 12. 1. 2020. Na výsledky Vašeho pozorování se těší badatelé!

https://ptacihodinka.birdlife.cz/jak-se-zapojit/#/observe

Členové badatelského kroužku byli pracovití a zvídaví, tak jim Ježíšek nadělil překvapení – soupravu s názvem Tajemství přírodovědy v pokusech – Objevné cesty vlastního poznávání přírody a světa kolem nás. Najednou se začaly ozývat dotazy typu „co je to pipetka, kádinka, baňka nebo k čemu nám budou zkumavky?“ No a nesměli by to být naši badatelé, aby něco hned nevyzkoušeli:

Probuzení sopky v přírodě bývá zajímavou podívanou, ne však pro ty, kteří žijí v jejím okolí. Horká láva spálí vše, kam se dostane. Hustý dým zasypává daleké okolí černým popelem. My jsme však tvořili bezpečné studené sopky! Kráter sopky jsme vytvarovali z modelíny, dovnitř jsme namíchali směs sody, saponátu a barviva. Pipetkou jsme přidávali otvorem ve vrcholu kužele do sopky ocet. To bylo překvapení, když sopka začala chrlit lávu na povrch zemský! Při styku jedlé sody a octa vznikl plyn oxid uhličitý, který „vynášel“ napěněnou obarvenou směs z nitra sopky na povrch.