Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/62001/virtual/www/domains/zsnezdenice.cz/wp-content/themes/zsnezdenice/header.php on line 36

Aktuality

Bře 30

Pokračování oblíbených pokusů s balonky

Do kroužku nám dorazil balík – sada Malý badatel. Už se těšíme na jarní entomologická pozorování. Také jsme na vatu zasadili hrách, který budeme během jeho růstu průběžně měřit a velikost porovnávat s velikostí rostlinek hrachu, zasetého včera na školním záhonu. Vše budeme zaznamenávat na záznamový arch s datem měření. Bude růst hrachu rychlejší na parapetu ve třídě nebo venku?

Hlavní náplní dnešního setkání badatelů bylo však pokračování úspěšné série pokusů s balonky. První otázkou bylo, zda dokážeme nafouknout balonek bez pomocí dechu a jakéhokoliv přístroje. Badatelé to dokázali pomocí sody, octu a hbitých prstů, jimiž  rychle natáhli přes hrdlo láhve balonek. Balonek ožil velmi rychle v důsledku působení plynu oxidu uhličitého.

Další skupinka měla domněnku, že jim nafouknutý balonek, který bude v blízkosti hořící svíčky, brzy praskne. Praskl asi po 10 minutách a poroučel se k zemi!

Dál jsme objevovali, zda „ožijí“ nitky či papírky u balonku, který jsme třeli o vlnu. Balonek získal záporný elektrický náboj, takže nitky byly přitahovány statickou elektřinou. OVŠEM dva balonky třené o vlnu se po přiblížení odpuzovaly.

V posledním pokusu jsme se snažili provést kouzlo, kdy se něčí objem zvětší nebo zmenší, i když se mu nic nepřidá ani neubere. Povedlo se díky vzduchu! Na ústí dvou lahví badatelé utěsnili balonek. Jednu lahev ponořili do teplé vody v kádince. Aniž bychom přidali vzduch, jeho objem se zvětšil a balonek se nafouknul. Druhou lahev jsme ponořili naopak do studené vody ve vaně s ledem. Objem vzduchu v lahvi se při ochlazení zmenšil, balonek byl nasáván dovnitř láhve!